Het maken van likeuren gaat heel ver terug. In de 17e en 18e eeuw, toen de pakhuizen in Holland vol lagen met heerlijke kruiden en specerijen uit alle windstreken, werd er veel met alcohol en verschillende ingrediënten geëxperimenteerd. Hier ligt dan ook de Nederlandse oorsprong van de talrijke en uiteenlopende likeurtjes. Voor elke gelegenheid ontwikkelde men namelijk een lekkere variant. Deze oude likeuren vormen de inspiratie voor de nieuwe creaties van piNeut. De dames (Femke en Marlies) achter piNeut experimenteren, proeven en maken de lekkerste combinaties als leuke starterspakketten. Voeg thuis zelf de alcohol toe, schud dagelijks even liefdevol de fles en binnen no-time heb je jouw eigen likeur en zeg nu zelf met namen als; Klaar voor een Kus, De wilde Dame, Heilig Neutje, Sterk bakkie en Gelukzalig Neutje wordt je toch gelijk vrolijk en nieuwsgierig naar de smaak ervan?
Hoe werkt het?, het principe is eigenlijk heel simpel, je koopt een fles met daarin alle kruiden en specerijen en voegt thuis de alcohol toe. Schud elke dag even liefdevol je fles en jouw eigen likeur is binnen een paar weken heerlijk op smaak. Even zeven en het genieten kan beginnen.
Zo maak je van de Wilde Dame met haar wilde gevriesdroogde aardbeien en verse munt een heerlijk zomers drankje, is het Heilig Neutje met haar kruiden zoals kaneel, steranijs, kamille, venkel en anijs een heilzaam zoet kruidig likeurtje! De hoofdingrediënt van het Gelukzalig neutje is chocolade. Chocolade heeft op mij een zeer positieve uitwerking en volgens mij geldt dat voor menig andere vrouwen ook, een beter naam hadden de dames van piNeut volgens mij dan ook niet kunnen bedenken en dan hebben we ook nog Klaar voor een Kus Neut.
Een frisse likeur met limoen, eucalyptus, tijm en pepermunt. De likeur heeft iets weg van limoncello, maar is veel gemakkelijker te maken en wat ons betreft… veel lekkerder.
Deze likeur is geïnspireerd op een likeurtje uit de 17e eeuw: een tijd dat er nog geen tandpasta bestond. Vandaar de toevoeging van eucalyptus en pepermunt. Een date? Dan nam je snel een verfrissend neutje voordat je iemand een kus gaf. Een mooi excuus om een kalmerende borrel te nemen.
Aan de koffie liefhebbers is ook gedacht met de likeur Sterk Bakkie.
Een volle koffielikeur met een vleug kardemon en vanille. Traditioneel gedronken naast een kop koffie. Voeg zelf jenever toe, zet de fles op een mooi plekje in huis, schud regelmatig even en na 6 weken is jouw koffielikeurtje klaar. Geloof ons: het wachten wordt beloond.
Als laatste HET neutje voor de (stoere) mannen. Het Gers(t)neutje. Een gerse neut op basis van een stevig dubbel bier en jenever. Heerlijk na het diner bijvoorbeeld in combinatie met een kaasplankje.
Ieder seizoen komen de dames van piNeut ook nog met een tijdelijk likeurtje, de Special. Voor deze zomer is de Special "Met jou de Zwoele zomer in". Behalve de naam van deze special weet ik nog niks. Zodra ik natuurlijk meer weet zal ik dat direct vermelden op mijn blog, Facebookpagina en Twitter.
De neuten van piNeut zijn vanaf donderdag te verkrijgen Bij Ons in De Hoftuin te Rijnsburg.
Met Likeurse groet,
Geen opmerkingen:
Een reactie posten