vrijdag 19 februari 2016

Handlettering, cursief schrijven en het verdikken van de letters

Na het spelen en oefenen met het alfabet in blokletters gaan we nu beginnen met het cursief schrijven. Ik moet je eerlijk vertellen dat ik gewoon even moest nadenken hoe je ook alweer aan elkaar schrijft. Gaandeweg de jaren heb ik mijn eigen handschrift ontwikkelt die totaal niet meer lijkt zoals ik het ooit in een ver grijs verleden op de basisschool heb geleerd. In ieder geval met voorbeelden van het internet kwam het weer een beetje terug en zijn we gaan oefenen. In tegenstelling tot het blokletter alfabet moest ik hier echt wel een paar bladzijden aan wijden.
Nadat ik het cursief schrijven weer een beetje in mijn vingers had zitten, ging ik verder met oefenen, maar nu om de letters en krullen wat breder te maken. (Waarom dit nodig is wordt zo dadelijk duidelijk.) Je raadt het vast al, maar ook dit koste iets meer inspanning.
 
Tot nu toe heb ik alles met potlood gedaan, maar voor de volgende stap heb ik uiteindelijk toch een pen erbij gepakt, omdat dat prettiger werkt.
Het is namelijk nu de bedoeling dat je de letters dikker maakt, maar let op, voor het mooiste effect doe je dit dikker maken alleen op de neergaande streken. Neergaande streken, wat is dat vraag je, je nu misschien af. Ik zal het proberen uit te leggen. Als je een letter cursief schrijft begin je, tenminste ik, met de meeste letters boven aan, bij de bovenste lijn, de weg gaat vervolgens naar beneden naar de onderlijn. Al die penstreken maak je dus iets dikker, je zet er als het ware een klein lijntje naast en vult deze met zwarte kleur.

Mocht je kleine zinnen gaan schrijven, schrijf dat dan echt woord voor woord en verdik de letters die je in dat woord wil verdikken.

Mits je het idee hebben dat je het cursief schrijven een beetje onder de knie hebt en het verdikken van de letters ook, oefen dan met kleine zinnetjes en wissel het af met de blokletters.

Ook voor deze oefeningen zal ik een werkblad maken en later de link toevoegen..
Ook deze manier is nog niet zo gemakkelijk, het ziet er werkelijk waar gemakkelijker uit dan het is, maar de belangrijkste stelregels zijn hier..... Neem je tijd en het hoeft niet perfect te wezen. De tijd heb je nodig omdat je toch wat moet nadenken tijdens het schrijven en handlettering hoeft niet perfect te zijn, dat is juist het mooie van handlettering. Wil je perfectie en alle letters even mooi, recht en dik, kan je beter een document in word maken met een handlettering font. Het mooie, tenminste dat vind ik, is dat die kleine manco's of onregelmatigheden juist net dat beetje extra geven.
En ook hier geldt, oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Door dagelijks alle letters zowel de blokletters als de cursieve letters (wel of niet uitgedikt) te oefenen wordt het allemaal steeds meer eigen en op den duur hoef je niet meer na te denken en gaat het bijna helemaal vanzelf.






met lieve groet,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten